Projekt „Škole za Afriku“ u dječjem vrtiću Popovača

Dječji vrtić Popovača uključio se pedagoške 2012./2013. godine u UNICEF-ov humanitarni projekt „Škole za Afriku“. Cilj projekta jest stvaranje boljih uvjeta za obrazovanje djevojčica i dječaka na afričkom kontinentu. Projekt smo realizirali tijekom pedagoške godine s mnoštvom dječjih aktivnosti, te nekoliko akcija u kojima smo prikupili financijska sredstva za pomoć djeci Afrike.

DSC01339

Provođenjem projekta u vrtiću smo se trudili djeci istaknuti cilj ove humanitarne akcije – razvijanje suosjećanja prema drugim ljudima i djeci, te motivacije za pomoć onima kojima je to potrebno. Nositelji aktivnosti koje smo proveli u vrtiću bile su odgojiteljice starijih odgojnih skupina, Slonića i Pčelica u centralnom objektu, te odgojiteljice mješovite skupine Vjeverica u područnom objektu Voloder. Kako bi stigli do same Afrike, odgojiteljice i djeca najprije su otkrili Sunčev sustav, našu planetu Zemlju te kontinente. Nadalje, djeca su nizom zajednički planiranih aktivnosti, od strane stručnog tima i odgojiteljica, nastavili otkrivati mnoge karakteristike Afrike kao kontinenta, te različitosti života njihovih stanovnika. Ulaskom u projekt, stručni tim i odgojiteljice dogovorile su se o načinima na koji će se prikupiti financijska sredstva za pomoć djeci s afričkog kontinenta. Tako smo tijekom godine u suradnji s roditeljima sakupljali plastičnu ambalažu, za što smo osigurali mjesto sakupljanja i potrebne informacije o tom dijelu provedbe projekta. Plastična ambalaža sakupljala se u centralnom objektu u Popovači i u područnom objektu Voloder. Uz boce, financijska smo sredstva prikupili prodajom sakupljenog starog papira. Odgojiteljice vrtića pripremile su za svu djecu i roditelje predstavu „Snjeguljica i sedam patuljaka“ u Domu kulture Popovača. Uz predstavu, pripremili smo i prodaju ručno izrađenih kasica u obliku slonića, koje smo izrađivali na organiziranoj radionici. U dvorani Doma kulture tražilo se mjesto više, a unikatne sloniće uspjeli smo sve prodati. Djeca i roditelji uživali su u predstavi naših odgojiteljica. Novac od prodanih kasica slonića i ulaznica (za roditelje) također smo namijenili za projekt odnosno pomoć djeci Afrike. Kroz Projekt smo sveukupno sakupili i uplatili na račun UNICEF-a 3.665,00 kuna na što smo iznimno ponosni i smatramo to velikim uspjehom djece, roditelja i djelatnika vrtića.

S prikupljenim novcem u mogućnosti smo da i mi pomognemo djeci iz najsiromašnije afričke države Etiopije, za koju su namijenjena sva prikupljena sredstva u ovoj pedagoškoj godini. S prikupljenim novcem, od 3.665,00 kuna, djeci iz Etiopije moguće je osigurati:

CIJENA JEDNOG KOMADA U ETIOPIJI

BROJ KOMADA KOJE MOGU KUPITI

VRSTA SREDSTVA KOJA SE MOGU KUPITI

25 kn

146 komada

NOGOMETNIH LOPTI I PUMPI ZA NAPUHIVANJE

60 kn

61 komada

EDUKACIJSKI PAKET ZA JEDNOG UČENIKA (torba, atlas, ploča za pisanje i računanje)

100 kn

36 komada

ŠKOLSKA KLUPA

500 kn

7 komada

ŠKOLOVANJE DVOJE DJECE U JEDNOJ GODINI (knjige, bilježnice, materijali, uniforme i trošak poučavanja)

690 kn

5 komada

TRODNEVNE RADIONICE ZA UČITELJE (donose mogućnost obrazovanja za preko 1200 djece)

700 kn

5 komada

ŠKOLA U KUTIJI“ (kovčeg pun stvari za učionicu, a koji se upotrebljavaju u izvanrednim situacijama; komplet sadrži pribor za 2 učitelja i 80 učenika)