Očuvanje tradicije i baštine

Cijeli mjesec siječanj posvetili smo tradiciji i baštini moslavačkog kraja.  Da bi djeci dočarali kako su živjeli naši stari, organizirali smo posjet starom  trijemu u centru Popovače, gdje nam je gospodin Kovač pobliže opisao život prije stotinjak godina. Djeca su ga s oduševljenjem slušala, a i sama su se mogla uvjeriti u duh nekadašnjeg života  dodirujući i gledajući stare predmete i fotografije.

 
Nakon posjeta trijemu djecu smo upoznali s starim zanatima i običajima. U posjetu su nam došli i gosti. Baka Rodek  koja nam je u moslavačkoj narodnoj nošnji pričala o svome djetinjstvu, pričama i pjesmicama koje su se nekada pjevale. Djeca su se oduševila kada su  shvatila da sve pjesmice i danas pjevamo,a priče slušamo od svojih teta i mama.  Gospođa koja plete košare pokazala nam je na koji način možemo napraviti košaru, stolice i krevetiće za bebe. Svako dijete je napravilo svoju malu stolicu kojom su ukrasili našu zajedničku izložbu starina koju smo postavili na ulazu u vrtić. Zajedno s roditeljima prikupili smo stare predmete, a neke su ih djeca samostalno izradila u vrtiću.  KUD Jelenčanka svojim dolaskom nas je uveselio plesom i pjesmama uz pratnju tamburica. Mali prijatelji iz KUDA pokazali su nam moslavačke plesove, a prije nastupa družili su se s vrtićkom djecom u sobama dnevnog boravka. Djeci su, prilikom oblačenja članova KUDA, predstavljeni svi dijelovi narodne nošnje, lutke kojima su se prije djeca igrala, te starinske igre kojima su se rado igrala djeca prije mnogo godina.

Djecu smo upoznali s starim običajima kroz  različite aktivnosti po svim centrima SDB. Neke od dječjih aktivnosti bile su: izrada krpenih lutkica koje su dobile imena i stalan prostor u sobi, pletenje košara od šiba za naš centar trgovine, pletenje kola za centar prometa, te batučinama u centru građenja jer su se tako igrale i naše bake i djedovi. Pričali smo stare narodne priče i pekli tradicionalne kolače kojima smo se sladili. Sve dojmove i vizualne poticaje djeca su prenijela na papir, a kao završetak aktivnosti naša dramska skupina je odigrala predstavu “Priča o vuku, lisici i zecu” koja se djeci jako svidjela.