Dan planeta Zemlje-Projektni dan

Dan planeta Zemlje ili Dan Zemlje obilježava se 22.travnja u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine.

Ove godine se obilježava 50. obljetnica  Dana planeta Zemlje, a ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo.

Biti ekološki osvješten i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno možemo raditi, a pomažu očuvanju naše planete.

Evo nekoliko ideja:

  • Jedite više lokalno i ekološki uzgojenu hranu
  • Odvajajte otpad i reciklirajte ga
  • Pažljivo trošite vodu
  • Gasite svjetla kada vam nisu potrebna
  • Ne bacajte smeće u prirodu
  • Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu
  • Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti
  • Manje trošite papir,npr.račune platite preko interneta
  • Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl

Ekološki otisak je naš odnos prema prirodi, pokazuje koliko je svakome od nas potrebtno površine da zadovoljimo svoje potrebe u hrani, stanovanju, energiji, transportu ili odlaganju otpada.

Na www.footprintcalculator.org  izračunajte svoj ekološki otisak, te razgovarajte s djecom kako ga smanjiti.

Na Dan planeta Zemlje  već tradicionalno održavamo Projektni dan našeg eko vrtića. Kroz cijelu godinu djeca sa svojim odgajateljicama marljivo istražuju, proučavaju i obilježavaju eko aktivnosti.

Ove godine naša Eko tema je KRETANJE I ZDRAVA PREHRANA. U svim vrtićkim skupinama provdimo jutarnju tjelovježbu, plešemo, svakodnevno boravimo na svježem zraku, šećemo se, trčimo, vježbamo izdržljivost te provodimo razne pokretne igre kao i natjecateljske igre.

Također, odgajateljice provode razne zanimljive aktivnosti na temu zdrave prehrane. Bez obzira što se u vrtiću zdravo hranimo, mnoga djeca izbjegavaju svježe voće i povrće, te smo ih tako potaknuli da ga kušaju i zavole.

 Na današnji Projektni dan planirali smo, u suradnji s roditeljima, napraviti naš povrtnjak te presaditi cvijeće koje smo u rano proljeće posijali s odgajateljicama.

S obzirom na  situaciju da moramo ostati doma , imamo važan zadatak za djecu i roditelje!!! Posadite, posijajte ili presadite cvijet, drvo ili izradite vaš mini povrtnjak! Vjerujte nam da će djeca uživati u sadnji, a pogotovo kada će ta biljka rasti i biti sve veća.

Još jednom vas podsjećamo na naš mail, aktivnostiodkuce@gmail.com  na koji nam se slobodno javite, pošaljite vaše mališane u aktivnostima koje smo vam pripremale. Radujemo se fotografijama!!!

I za kraj, imamo sreću što živimo u prekrasnom kraju prelijepe prirode, slobodno prošećite s članovima svoje obitelji!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *